lørdag 20. mai 2017

Uke 6

Uke 6 er et gratis undervisningsopplegg fra Sex og politikk, foreningen for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. De har som mål at unge skal lære mer om "seksualitet og handlingskompetanse i seksuelle situasjoner og relasjoner". Ved å melde på skolen mottar du påloggings-informasjon og kan fritt bruke det du ønsker av materiellet.

På min skole valgte vi å gjennomføre uke 6 som et tverrfaglig opplegg i 5.-7. trinn (ca. 60 elever), 1,5 time hver dag i en uke. Vi satte opp to lærere som hadde ansvar for en økt hver, slik at vi kun trengte å planlegge en økt. Lærerne valgte selv hvilket tema og opplegg de ønsket å bruke, vi passet på at ingen brukte det samme. Hver økt startet med en felles introduksjon i auditoriet, etterfulgt av gruppearbeid enten klassevis eller på tvers av klassene, avhengig av tema. Vi informerte foreldrene på forhånd slik at de også kunne ha ekstra fokus på seksualitet denne uken.

Bakgrunnen for at vi valgte å gjennomføre uke 6 var at vi mente at dagens barn og unge har tilgang på alt av informasjon på internett, noe som både er positivt og negativt. Likevel opplevde vi at elevene ikke var særlig opplyste på temaet seksualitet og at de hadde lav handlingskompetanse i seksuelle situasjoner og relasjoner. Opplegget fra Sex og politikk omfatter også tema som identitet og nettvett ved bruk av sosiale medier. Dette er tema som vi lærerne synes var viktig å arbeide med da vi ofte ser at elever er ukritiske til sosiale media og har vanskeligheter med å stå for det man egentlig mener, kontra å følge gruppa.

I etterkant drøftet vi erfaringer rundt opplegget og var enige om at kvaliteten på materiellet var høy og vi var veldig tilfreds med det. Alle emnene er knyttet direkte til læreplanen og det står oppført hvilke kompetanse man jobber med. Dette gjør det veldig enkelt å ta opplegget i bruk, selv for en faglærer i et enkelt fag. Hvert enkelt opplegg er tydelig beskrevet med mål, målgruppe, faglig relevans, tid, utsyr, beskrivelse og tips til underviseren. Dette gjør at det krever svært lite fra deg som lærer å ta det i bruk. Vi følte også at aktivitetene hadde stor relevans for elevene og de var svært engasjert gjennom hele uken. Alt i alt synes vi at totalkvaliteten på opplegget var veldig god og vi ønsker å gjennomføre det til neste år også.

Uke 6 i Norge er basert på kampanjen "Uge 6" som Sex & Samfund i Danmark har utarbeidet og formidlet. I uke 6 har også TV kanalen DR Ultra sendinger som er relevante for temaet.

 
 
 
Creative Commons License

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar